Maarts viooltje
Image default
Woningen

Overwaarde verzilveren door je huis voor de helft te verkopen

Overwaarde verzilveren door je woning voor de helft te verkopen is een optie die steeds vaker wordt overwogen door mensen die willen profiteren van de stijgende huizenprijzen. Het idee is simpel. Je verkoopt de helft van je woning aan een investeerder of familie, waardoor je direct geld in handen krijgt en tegelijkertijd in je woning kunt blijven wonen. In dit blog zullen we deze optie verder toelichten en de voor- en nadelen bespreken.

Wat is overwaarde?

Laten we eerst beginnen met een uitleg van overwaarde. Overwaarde is het verschil tussen de waarde van je woning en de hoogte van je hypotheekschuld. Als je woning meer waard is geworden dan het bedrag waarvoor je hem oorspronkelijk hebt gekocht, dan heb je overwaarde. Deze overwaarde kun je verzilveren door je woning te verkopen of een hypotheek te nemen waarbij je de overwaarde opneemt.

Hoe werkt het verkopen van de helft van je woning?

Als je ervoor kiest om de helft van je woning te verkopen, dan ga je een overeenkomst aan met een investeerder. De investeerder betaalt jou een bedrag voor de helft van je woning en wordt daarmee mede-eigenaar van je woning. In ruil daarvoor mag jij in je woning blijven wonen en ben je verantwoordelijk voor de kosten van het onderhoud en de hypotheeklasten van het deel van de woning dat je nog bezit. Dit is een mogelijkheid om de overwaarde te verzilveren.

Voordelen van het verkopen van de helft van je woning

Het verkopen van de helft van je woning heeft een aantal voordelen. Zo krijg je direct geld in handen waarmee je bijvoorbeeld een verbouwing kunt financieren of je pensioen kunt aanvullen. Daarnaast kun je in je woning blijven wonen, waardoor je geen verhuis- en inrichtingskosten hoeft te maken. Ook hoef je maar de helft van de hypotheeklasten te betalen, wat kan zorgen voor meer financiƫle ruimte. Overwaarde verzilveren kan op veel manieren, u zal zelf moeten kiezen wat bij u past.

Nadelen van het verkopen van de helft van je woning

Uiteraard zijn er ook nadelen aan het verkopen van de helft van je woning. Zo ben je geen volledige eigenaar meer van je woning en heb je te maken met een investeerder die mede-eigenaar is. Dit kan zorgen voor minder vrijheid en minder zeggenschap over je eigen woning. Daarnaast moet je rekening houden met extra kosten, zoals de kosten voor het opstellen van de overeenkomst en eventuele extra hypotheeklasten voor de financiering van het deel van de woning dat je nog bezit. Vindt u dit allemaal te spannend dan kan u ook gewoon  het huis verkopen en kleiner gaan wonen. Overwaarde verzilveren kan op veel manieren. 

Conclusie 

Het verkopen van de helft van je woning is een optie die kan zorgen voor direct geld in handen en meer financiƫle ruimte door lagere hypotheeklasten. Tegelijkertijd verlies je wel de volledige zeggenschap over je woning en heb je te maken met een investeerder als mede-eigenaar. Het is dan ook belangrijk om goed te overwegen of deze optie bij jouw situatie past. Heeft u geen investeerder die de woning wil kopen? Overwaarde verzilveren kan u ook door familie te laten inkopen in uw woning, wellicht ook gezelliger.

https://lexwonen.nl/overwaarde-verzilveren/