Maarts viooltje
Image default
Bedrijven

Het belang van een goede akoestiek

Een slechte akoestiek in gebouwen kan voor een hoop ellende zorgen. Zolang een galm bijvoorbeeld niet verminderd wordt, kun je flink wat hoofdpijn krijgen. Zelfs concentratieproblematiek is een veelgehoorde klacht bij slechte akoestiek. Accessoires kunnen heel veel doen als er sprake is van een slechte akoestiek, maar ook meubels en andere factoren kunnen bevorderlijk werken om de akoestiek te veranderen.

Hoe ontstaat er een slechte akoestiek?

Geluid wordt weerkaatst als er sprake is van gladde en/of harde oppervlaktes in een ruimte. Er ontstaat vervelende echo. Zo kan een gladde vloer een boosdoener zijn of wat dacht je van een gigantisch raam bijvoorbeeld? Een ruimte gaat in principe hol klinken en dan heb je zachter materiaal nodig om het geluid te absorberen. Op die manier kun je de akoestiek verbeteren. Als je een slechte akoestiek in huis hebt, is het funest wanneer je bijvoorbeeld een feestje geeft of de tv keihard aan hebt staan. Er kleven een hoop nadelen aan een slechte akoestiek, dus is het belangrijk om er snel iets aan te doen. Zo is het geluid niet alleen akelig om te horen, maar kun je er ook sneller moe door raken. Daarnaast is het niet fijn als je elkaar slecht kunt verstaan. Het kan ongelooflijk slopend zijn voor je energie.

Verbeter je akoestiek

De akoestiek verbeteren kan al door goede gordijnen op te hangen. Rolgordijnen en plissé gordijnen zijn vormen van decoraties die ook werken. Zeker in combinatie met nog een laag gordijnen, zal dit de akoestiek verbeteren. Het geluid wordt dan deels geabsorbeerd. Dit scheelt al enorm. Vroeger had men vaker tapijt liggen in de woonkamer. Er waren destijds minder problemen met de akoestiek in ruimtes. Tegenwoordig houden mensen massaal van strakke en moderne vloeren, die de ruimte snel hol laten klinken. Tapijten helpen dan goed, evenals vloerkleden. Echo’s ontstaan ook wanneer je grotere ruimtes hebt met lange muren. Je kunt eventuele geluidsgolven onderbreken door een ruimte op te splitsen bijvoorbeeld. Zo kun je middels een grote boekenkast een ruimte als het ware verdelen. Zo wordt de akoestiek zeker ook verbeterd. Overigens zijn stoffen meubels ook heel goed in de strijd tegen een slechte akoestiek en ook accessoires zoals schilderen, planten en veel meer zijn handige en fijne keuzes!

https://conceptualfurniture.com/nl/akoestiek-verbeteren/ 

Gerelateerde artikelen

De beste en tevens meest vriendelijke advocaat vreemdelingenrecht in Amsterdam? Die vind je bij ons

Hang tot 35 kilo op aan de potmagneet met draadbus

WAAROM WIL JE SCHIJFMAGNETEN?