Maarts viooltje
Image default
Bedrijven

Combineer een online interview met een online assessment. Wij geven je 7 tips.

Nu interviews met sollicitanten steeds vaker online worden afgenomen, is het waarschijnlijk nog belangrijker om goede interviewvragen te stellen. Het is belangrijk om tijdens een online interview een indruk te krijgen van de sollicitant, maar je ziet niet de belangrijke indrukken die tijdens een standaard interview wel zichtbaar zijn, zoals non-verbale communicatie. Wij geven je 7 tips, waarmee je met jouw online interview relevante informatie krijgt over de sollicitant.

Een online interview afnemen: hoe doe je dat? Wij geven je 7 tips.

Wij geven je 7 tips, waarmee je met jouw online interview relevante informatie krijgt over de sollicitant.

Probeer jargon en Engelse termen die veel in bedrijven worden gebruikt te vermijden. Een voorbeeld is: ‘Zijn jouw KPI’s zichtbaar bij alle managementlagen en stakeholders?’. Kandidaten zullen deze vraag wellicht niet goed begrijpen. Omdat je niet bij de kandidaat in dezelfde kamer zit, zal de kandidaat wellicht niet vragen om verduidelijking van je vraag, waardoor het antwoord van de kandidaat waarschijnlijk niet relevant is.

Het is lastig om tijdens het afnemen van een online interview een idee te krijgen van de persoonlijkheid of intelligentie van een kandidaat. Toch zijn dit de beste voorspellers van succes op de werkplek. Beter dan een online interview. Neem daarom voor het interview een online assessment af in de vorm van een competentietest en capaciteitentest. Je kunt de resultaten dan met de kandidaat bespreken tijdens het online interview.

Probeer vragen te stellen die belangrijk zijn om een goed beeld te schetsen van de geschiktheid voor de functie. Als je iets wilt weten over privé of hobby’s, hang hier dan geen oordeel aan. Leg goed uit waarom je een vraag stelt. Zo ben je duidelijk en voorkom je misverstanden. Omdat je op afstand met de kandidaat praat en je de non-verbale communicatie mist, kan een misverstand snel ontstaan.

Zet niet 5 minuten van tevoren jouw laptop aan, maar zet alles op tijd klaar. Bel als test nog even met een collega om te zien of jouw camera goed werkt. Belangrijker nog: hiermee controleer je meteen of de wifi wel snel genoeg is. Niets is frustrerender dan een signaal dat steeds wegvalt.

Voorkom dat je zelf te veel aan het woord bent. Uiteraard vertel je iets over de functie en het bedrijf (zie ook volgende punt) en stel je gerichte vragen. Maar daarna is het de beurt aan de kandidaat. Hoe meer je hem/haar laat praten (en uitpraten) hoe beter jij een beeld kunt vormen van diens kwaliteiten (en communicatieve vaardigheden, als dat een belangrijke eis is).

Een valkuil waar je in kan vallen bij ongemakkelijke stiltes, de cocktailvragen. Je stelt een vraag en ziet dat de sollicitant nadenkt. Wellicht heeft hij of zij je vraag niet goed begrepen. Daarom stel je nog een vraag. Maar op welke vraag geeft de kandidaat nu antwoord?

Open vragen leveren de meeste informatie op in een interview. Dus vragen die beginnen met: Hoe, Wat, Waar of Waardoor. Kandidaten kunnen deze vragen niet met alleen ja of nee beantwoorden.

 

 

Meer informatie

Wil je meer informatie over het online assessment van TestGroup? Onze consultants vertellen u graag meer over de prijzen en de mogelijkheden. U kunt ze bereiken via 020-2621630. Mailen kan ook via support@testgroup.eu

 

https://www.testgroup.nl/online-assessment/

Gerelateerde artikelen

Omgaan met agressieve personen op de werkvloer

Tips voor de beste game ervaring met Xbox Live

De kosten van een elektricien, hier moet je aan denken: