Maarts viooltje
Image default
Onderwijs

Wat leren kinderen tijdens een circusdag?

Natuurlijk leren kinderen tijdens een circusdag jongleren met drie ballen, fietsen op een eenwieler, balanceren op een koord, acrobatische trucs uithalen of met hun klasgenootjes de clown uithangen. Maar in de kern is dat niet waar een circusdag om gaat. Tussen de bedrijven door leren de kinderen op zo’n dag boordevol met circusactiviteiten namelijk een aantal hele waardevolle lessen, die niks met circustechnieken te maken hebben.

Motorische vaardigheden

Hoewel kinderen op de basisschool natuurlijk al prima kunnen lopen, rennen en spelen, is het belangrijk om te onthouden dat kinderen in deze leeftijdsgroep nog steeds volop bezig zijn met het ontwikkelen van hun grove en fijne motoriek. Natuurlijk gaat dit grotendeels vanzelf, maar het kan geen kwaad om deze ontwikkeling af en toe een bemoedigend en speels zetje te geven. Circusactiviteiten zijn bij uitstek geschikt om kinderen uit te dagen om hun motorische vaardigheden te ontwikkelen. Ze moeten immers allemaal fysieke taken uitvoeren die om een totaal nieuw gebruik van hun lichaam vragen.

Grenzen verleggen

Dat kinderen uitgedaagd worden om allemaal fysieke dingen te doen die ze normaal niet doen, betekent ook dat ze hun grenzen moeten verleggen. Een super waardevolle ervaring! Want uiteindelijk moeten we in ons leven allemaal regelmatig buiten onze comfortzone komen om nieuwe stappen te zetten en mooie ervaringen op te doen. Het leren van circustechnieken is een actieve ervaring met het verleggen van grenzen en dan ook nog eens in het bijzijn van klasgenoten. Super spannend om te doen, super leuk als het lukt!

Presenteren

Een circusact is meer dan alleen het goed uitvoeren van een techniek. Je moet ook de stalen zenuwen hebben om te laten zien wat je kunt als iedereen kijkt: kun je nog steeds op een ton lopen of alle ballen in de lucht houden als een ruimte vol met mensen toekijkt of het je lukt? Kom maar op met die presentatievaardigheden!

Succeservaring

Maar het meest kenmerkend voor circusactiviteiten ten opzichte van andere basisschool workshops is de enorm krachtige succeservaring. Aan het begin van de dag maken professionele circusartiesten grote indruk met imponerende acts, die de kinderen aan het einde van de dag zelf óók uit kunnen voeren. Het succes dat zij dan ervaren, is ongeëvenaard!

https://www.grotebroer.nl

Gerelateerde artikelen

Een verkoopmedewerker is er voor de klant

4 eigentijdse dansworkshops voor CKV

Cultuurdagen na het coronatijdperk