Maarts viooltje
Image default
Auto’s en Motoren

Autoschades bij zakelijk auto leasen

Een auto is bedoelt om deel te nemen aan het verkeer. En juist dat deelnemen aan het verkeer brengt het nogal grote risico van schades met zich mee. Het maakt bij afhandeling van de schade best veel uit of je die schade hebt aan je eigen auto of aan een auto die je rijdt via auto leasen. Bij vrijwel elke lease maatschappij geldt de regel dat er vooraf aan het afsluiten van het contract een toetsing van je kredietwaardigheid wordt gedaan. Zakelijk auto leasen zonder BKR toetsing is zeldzaam. En logisch. De lease maatschappij wil vooraf graag weten of jij bijvoorbeeld het eigen risico dat verbonden is aan schades kunt betalen.

Eigen risico bij schade

In vrijwel elk contract dat wordt opgesteld voor auto leasen wordt een clausule voor je eigen risico bij schade opgenomen. Dit is een bedrag wat je samen met de lease maatschappij vooraf vaststelt en het kan per merk en de gestelde voorwaarden verschillen. Wanneer je, nadat je bent begonnen met het auto leasen, een keer schade krijgt aan je auto, dan zullen de kosten die aan het herstel van de schade verbonden zijn eerst van het eigen risico betaalt moeten worden. Dit zorgt er in elk geval vaak wel voor, dat je op een auto die je rijdt via auto leasen net zo zuinig zult zijn als op een eigen, zelfgekochte, auto. En dat is nu net de bedoeling van de leasemaatschappij natuurlijk. 

Wie is verantwoordelijk voor het eigen risico?

Bij het zakelijk auto leasen moet je bij schadeafhandeling heel erg rekening houden met het tijdstip waarop de schade ontstaan is. Wanneer je de schade oploopt onder werktijd, dan zal de leasemaatschappij in eerste instantie altijd het eigen risico verhalen op je werkgever. Omdat de werkgever de partij is die de auto least. Maar wanneer je de schade krijgt buiten werktijd en dus tijdens privé gebruik van de auto, dan kan het zomaar zijn dat je werkgever het eigen risico naar jou doorschuift. Dit is heel gebruikelijk en wettelijk gezien ook toegestaan.

https://www.autoleasecentrale.nl/