Maarts viooltje
Image default
Dienstverlening

Wat is het verschil tussen een stroomstoring en een kortsluiting?

Je kan stroomstoring krijgen, door een te hoge elektrische circuit. Je bedrading kan daardoor te warm worden en misschien ook wel zelfs brand uitbreken als je het net niet op tijd hebt gevonden. Als je kortsluiting hebt dan merk je er helemaal niks van behalve als het al helemaal is gebeurt. Een kortsluiting kan je krijgen door een isolatiefout. De draden in de kabel kunnen elkaar dan aanraken en zo kan het kapot gaan/ kortsluiting krijgen. De stroomsterkte die neemt dan plotseling toe en dan kan er ook brand door ontstaan. Stroomstoringen en kortsluitingen zijn wel bijna hetzelfde maar de oorzaak is allebei door wat anders.

Verouderde groepenkast

Je kunt ook een verouderde groepenkast hebben. Dat houd in dat de groepenkast niet meer zo goed werkt als vroeger en het is best onveilig om een verouderde groepenkast te hebben in je huis. Een groepenkast kan maximaal zo een 19 jaar mee. Dat is al best lang maar na zo een 16 jaar moet je een paar keer in een maand gaan kijken of alles nog wel goed werkt. Je moet vooral naar je kabels gaan kijken of je geen stroomstoring gaat krijgen. Je elektriciteit kan er zo een paar uur uitliggen en je kan er zelf niks aan doen.

Wat moet je doen bij een stroomstoring?

Wat je kunt doen is als eerst elk apparaat uitzetten die dichtbij de groepenkast is. Je moet het nog een keer uitzetten, want dan kan er geen stroom meer door heen stromen. Je kunt dan geen brand meer krijgen als je dat niet hebt gehad bij de kabel of bij het apparaat zelf. Een elektricien moet je dan bellen die je dan kunt gaan helpen met je stroomstoring want zij weten precies wat ze moeten doen.