Maarts viooltje
Image default
Dienstverlening

Oorzaken van lekkages in een plat dak en hoe deze te voorkomen

Een plat dak isoleren kan op verschillende manieren. Of je nu kiest voor een koud plat dak, een warm plat dak of een omgekeerd plat dak, elke methode heeft zijn eigen voor- en nadelen. Maar welke methode is nu het meest geschikt voor jouw dak? Dit hangt af van verschillende factoren, zoals de dakconstructie en de woonruimte onder het dak. Het is verstandig om een dakdekkersbedrijf te raadplegen voor advies op maat.

Welke isolatiemethodes zijn er en welke is geschikt voor mijn platte dak? 

Voor het isoleren van een plat dak zijn er verschillende methoden: koud plat dak, warm plat dak en omgekeerd plat dak. Bij een koud plat dak wordt er aan de binnenkant geïsoleerd, waardoor de dakconstructie niet opgewarmd wordt door de woningwarmte. Een nadeel hiervan is dat het dakvlak meer temperatuurschommelingen ondergaat en de kans op scheurtjes in de dakafwerking groter is. Daarnaast kan de isolatie vocht opnemen en de dakconstructie aantasten als er niet goed geventileerd wordt. Een warm plat dak daarentegen isoleert de draagconstructie van het dak vanaf de buitenkant. Hierdoor blijft de dakconstructie stabieler en fungeert het als warmtebuffer. Tot slot is er de omgekeerd plat dak methode, waarbij de isolatie volledig aan de buitenkant zit en de dakbedekking intact kan blijven. Deze methode is geschikt voor dakterrassen, balkons en platte daken waar veel op gelopen wordt. Welke isolatie plat dak methode het meest geschikt is voor jouw dak hangt af van verschillende factoren, zoals de dakconstructie, de vrije ruimte en de woonruimte onder het dak. Het is verstandig om een dakdekkersbedrijf te raadplegen voor advies op maat.

Wat zijn de oorzaken van lekkages in een plat dak?

Lekkages in een plat dak kunnen verschillende oorzaken hebben. Een van de meest voorkomende oorzaken is de ophoping van vuil, zoals bladeren en takken, op het dak. Dit vuil kan zich rondom of in de hemelwaterafvoer ophopen, waardoor het water moeilijk weg kan stromen en op het dak blijft liggen. Het water kan dan langzaam doorsijpelen en lekkages dak veroorzaken. Daarnaast kan beschadiging van de deklaag van het dak ook lekkages dak veroorzaken. Als de waterafvoer verstopt raakt, kan het water andere uitwegen zoeken, zoals achter het lood, waardoor er lekkages dak ontstaan. Gebrekkig onderhoud aan het dak kan ook lekkages dak veroorzaken. Het is daarom belangrijk om regelmatig preventief onderhoud aan het dak uit te laten voeren om lekkages dak te voorkomen.

https://www.kewodak.nl/