Maarts viooltje
Image default
Marketing

Wat is Alt-tekst en waarom is het belangrijk?

Als je regelmatig bezig bent met het bouwen van websites, het schrijven van blogs of het plaatsen van afbeeldingen op social media, dan ben je vast bekend met Alt-tekst. Maar wat is Alt-tekst eigenlijk en waarom is het zo belangrijk? In deze blogpost leggen we alles uit wat je moet weten over Alt-tekst. Van de betekenis tot de drie pijlers, en waarom je volgens ons moet investeren in goede Alt-teksten. Laten we beginnen!

Alt-tekst staat voor ‘alternatieve tekst’. Kort gezegd is het een korte beschrijving van een afbeelding die wordt gebruikt om de inhoud van de afbeelding weer te geven aan iemand die deze niet kan zien. Dit kan bijvoorbeeld een blinde persoon zijn die gebruik maakt van een screenreader. Hierdoor kan deze persoon toch begrijpen wat er op een pagina staat, inclusief afbeeldingen.

De drie pijlers

Een goede Alt-tekst heeft drie pijlers. Ten eerste moet het relevant zijn voor de afbeelding. Dus als het bijvoorbeeld gaat om een foto van een puppy, dan moet de Alt-tekst gaan over de puppy en niet over een ander onderwerp. Ten tweede moet het duidelijk zijn en de betekenis van de afbeelding overbrengen. Hierbij is het belangrijk om beknopt te blijven, aangezien de Alt-tekst anders te lang kan worden voor screenreaders. Tot slot moet het de juiste zoekwoorden bevatten om de vindbaarheid van jouw pagina te vergroten.

Waarom zou jij moeten investeren in goede Alt-teksten?

Ten eerste is het belangrijk voor de toegankelijkheid van jouw website. Hierdoor kunnen meer mensen jouw website bezoeken, ongeacht hun beperkingen. Daarnaast verbetert het de zoekmachine-optimalisatie (SEO) van jouw website, waardoor je hoger kunt ranken in zoekmachines zoals Google. Tot slot zijn goede Alt-teksten ook goed voor de gebruikerservaring. Als mensen weten wat er op een afbeelding staat, kunnen ze snel begrijpen waar de pagina over gaat en wat er van hen verwacht wordt.

In het kort:

Een Alt-tekst is een korte beschrijving van een afbeelding die wordt gebruikt om de inhoud van de afbeelding weer te geven aan mensen die deze niet kunnen zien. Het moet relevant, duidelijk en zoekmachine-vriendelijk zijn. Investeren in goede Alt-teksten is belangrijk voor de toegankelijkheid, de SEO en de gebruikerservaring van jouw website.

Veelgestelde vragen over Alt-teksten:

– Moet ik voor elke afbeelding een Alt-tekst maken?

Ja, het is aan te raden om voor elke afbeelding een Alt-tekst te maken om de toegankelijkheid en de SEO te verbeteren.

– Kunnen Alt-teksten ook in andere talen worden geschreven?

Ja, het is mogelijk om Alt-teksten in meerdere talen te schrijven voor websites die meerdere talen ondersteunen.

– Hoe lang mag een Alt-tekst zijn?

Een Alt-tekst mag niet te lang zijn, bij voorkeur maximaal 125 karakters. Dit omdat het anders te lang kan worden voor screenreaders.

Conclusie

Kortom, Alt-tekst is een belangrijk onderdeel van jouw website om de toegankelijkheid, SEO en gebruikerservaring te verbeteren. Door te zorgen voor relevante, duidelijke en zoekmachine-vriendelijke Alt-teksten, kun je meer mensen bereiken en aantrekken naar jouw website. Hopelijk heb je nu een beter begrip van wat Alt-tekst is en waarom het zo belangrijk is. Als je nog vragen hebt over Alt-tekst, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. We helpen je graag verder!