Maarts viooltje
Image default
Wijn

Rode wijnglazen en de functie van de steel

Rode wijnglazen zonder steel zijn steeds vaker in opkomst. Als we heel eerlijk zijn drinkt het natuurlijk lekker. Je kan het glas lekker vasthouden en het sipt lekker weg op de bank. Maar de steel heeft toch een functie? Dit is iets wat we vaak te horen krijgen als de rode wijnglazen zonder steel weer eens in de mode zijn. Natuurlijk heeft de steel een belangrijke functie voor de wijn. Maar als je liever zonder steel drinkt, dan kan dit natuurlijk ook. Het gaat er vooral om waar je jezelf prettig bij voelt. Zit je liever op de bank met een glas in de hand? Dan gaan wij je absoluut niet tegenhouden. Maar voor de echte wijnkenners is het leuk om te weten wat het inhoudt.

De steel van rode wijnglazen is meer dan alleen een handvat

Je zou zeggen de steel wordt vooral gebruikt als een handvat. Het is een manier om chique het glas vast te houden. Maar uiteraard is er heel goed nagedacht over het maken van een steel aan het glas. Het is tenslotte één van de weinige glazen in onze kast waar een steel aanzit. Waarom heeft een gewoon waterglas dan geen steel? Het heeft dan ook een veel grotere functie, dan alleen een handvat.

De steel voorkomt vette vingers aan het wijnglas

Als je rode wijnglazen vastpakt met je handen, dan komen er al snel vette vingers aan het glas te zitten. Helemaal als je bijvoorbeeld een kaasplankje erbij eet. Door het eten van de kaas worden je vingers al snel vet. Voordat je het weet zijn de rode wijnglazen verandert in een vet filter. Maar als je wijn gaat proeven, dan zijn er een aantal dingen die je doet. De eerste stap van het proeven is het bekijken van de wijn. De kleur wordt lastiger bepalen als er een vetfilter voorzit. Dit is dus ook een reden waarom er een steeltje aanzit.

Geur van de wijn kan beïnvloed worden door je handen

Een andere reden waarom we een steeltje gebruiken is de geur. Je hebt bijvoorbeeld net je handen gewassen. Je handen ruiken hierdoor naar een geurige zeep. Of je hebt een handcrème gebruikt en hier ruiken je handen naar. Een belangrijk aspect bij het proeven van wijn is de aroma. Als je handen ernaast zitten met de geur van handzeep, dan beïnvloed dit zelfs de smaak van je wijn. Rode wijnglazen hebben daarom dus ook een steeltje.

Voorkom het opwarmen van je wijn

Dit stukje is een beetje afhankelijk van de wijn die je drinkt. Er zijn wijnen die je vrij koud moet drinken bijvoorbeeld 8 graden. Als je het glas vasthoudt met je handen warmt dit langzaam op. Hierdoor zorg je ervoor dat je wijn veel te warm wordt om te drinken. Dit is dus ook een reden waarom rode wijnglazen een steeltje hebben.

https://www.rode-wijnglazenshop.nl/