Maarts viooltje
Image default
Sport

Opbouwen van een karperonderlijn

Voor een beginnende karpervissen is het lastig om te beginnen. Bij het statisch vissen op karper met piepers en rodpod komen veel verschillende technische onderdelen samen om een onderlijn te maken, of eigenlijk complete end-tackle. Om je op weg te helpen hebben we de meest belangrijke informatie op een rij gezet, om goed aan de slag te kunnen.

De end-tackle begint bij de vislijn die van de vismolen door de ogen van de werphengel gaan. Je kan aan deze lijn direct een stuk lood en je onderlijn knopen, maar dat is om verschillende redenen niet verstandig. Allereerst is het niet visveilig. Bij een lijnbreuk zal de karper met een stuk vislijn, lood en onderlijn door blijven zwemmen. Dit willen we ten allen tijden voorkomen. De kans dat de karper verstrikt raakt, zich verwond of erger is dan zeker aanwezig. Het lossen van het lood is de eerste stap naar een visveilig systeem. Dit kan door het lood te monteren in een loodclip, of bij gebruik van een inline lood (waar de vislijn doorheen loopt), die over makkelijk over de vislijn kan schuiven. 

Naast het visveilig lossen van het lood, is de laatste meter lijn erg belangrijk. De kans dat deze breekt is het grootst. Dit komt omdat het eerste zal snijden langs obstakels en de rugvin van de karper. De kans op lijnbreuk is dan groot. Gebruik hiervoor eerst minimaal 40cm tube om de vislijn te beschermen. 

Vervolgens heb je een wartel nodig die in het inline-lood of in de loodclip past. Hier wordt vervolgens de onderlijn aan vastgeknoopt. De enig actie die dan nog nodig is, is het aas goed monteren op de hair (stukje lijn onder de haak) en plaats je het op een plaats waar je de karper verwacht.

Dus een korte opsomming wat je minimaal nodig hebt in je tacklebox om van start te gaan;

  • Loodclips

  • Tube

  • Lood

  • Wartel

  • Kant en klare onderlijn. 

 

https://www.sportvisgigant.nl/